Pages Menu
Categories Menu

Veel gestelde vragen

 

Is er voor een homeopathisch consult een verwijsbrief van de huisarts nodig?
Nee. Een verwijsbrief is niet nodig, u kunt rechtstreeks een afspraak maken met een homeopaat.

Wordt de homeopathie vergoed?
De meeste verzekeraars vergoeden vanuit de aanvullende verzekering de homeopathie geheel of gedeeltelijk. Er wordt geen aanspraak gemaakt op uw eigen risico. Het eigen risico geldt alleen voor zaken uit de basisverzekering.

Hoe lang duurt het voordat homeopathie helpt?
Dat ligt aan hoe lang de klacht al bestaat en hoe diep de verstoring is.
Ook omstandigheden van buiten het lichaam kunnen invloed hebben op de genezing Denk aan milieufactoren, medicijngebruik, voeding enz. Een chronische klacht heeft meer tijd nodig dan een acute klacht.

Wat is het verschil tussen een chronische klacht en een acute klacht?
Onder chronische klachten worden die ziekten verstaan die in principe niet uit zichzelf genezen en steeds ernstiger dreigen te worden.
Acute klachten zijn ziekten die in een korte tijd ontstaan en die in het algemeen kort duren.

Moet je geloven in homeopathie?
Nee dat hoeft niet. Homeopathie werkt ook bij kinderen, dieren en zelfs bij planten. Ik behandel mijn rozen tegen luis met een homeopathisch middel. Zie o.a. Homeopathy for plants van Christiane Moute.

Hebben homeopathische middelen bijwerkingen?
Homeopathische middelen kennen geen bijwerkingen zoals je die bij medicijnen ziet in de reguliere geneeskunde. Wel kan er een lichte begin-verergering ontstaan. Deze is meestal binnen een paar uur of een paar dagen weg.

Met welke klachten kan ik bij een homeopaat terecht?
U kunt zowel met fysieke als mentale en emotionele klachten terecht.
Voorbeelden: griep, blaasontsteking, allergieën, lage weerstand, maagklachten, ziekte van Pfeiffer, hoofdpijn, migraine, niet kunnen slapen, angsten, menstruatiestoornissen, overgangsklachten, somberheid, depressie, auto-immuunziektes zoal reuma, MS, burn-out etc.

Is er wetenschappelijk onderzoek naar homeopathie gedaan?
Ja, in diverse landen is onderzoek verricht, waaruit blijkt dat homeopathie werkt. Onderzoek naar de effecten van homeopathie op wetenschappelijke basis is wel lastig, omdat de patiënten in de homeopathie per individu een middel krijgen voorgeschreven. Dat wil zeggen dat voor eenzelfde ziekte, bijvoorbeeld blaasontsteking of griep, bij de ene persoon het ene, en bij iemand anders een ander middel optimaal werkt. Dit bemoeilijkt dubbelblind onderzoek, een eis voor het huidige wetenschappelijke onderzoek.
In Zwitserland is er veel onderzoek naar homeopathie gedaan. Binnen dit onderzoek zijn mensen allopathisch behandeld en tevens zijn mensen met dezelfde klachten homeopathisch behandeld. Het resultaat was zo positief dat klassieke homeopathie in Zwitserland nu in de basisverzekering is opgenomen.
In die huisartsenpraktijken waar men naast de reguliere methode ook alternatieve geneeswijzen, o.a. homeopathie toepassen, zijn in het algemeen de zorgkosten lager.